vijesti

Put oko svijeta u šalici čaja

Neovisno o boji, čaj ima puno obožavatelja! Čaj je neizbježan dio svakodnevnog života diljem svijeta, on spaja ljude, a u nekim državama čak je i tema posebnih obreda i rituala. Od zelenog do crnog čaja te od čaja s okusom do polufermentiranog, pridružite nam se u otkrivanju čaja!
tea-in-the-world

 

Zajednički užitak – gdje god bili

Zeleni čaj (poveznica na članak o sortama čaja), crni čaj, bijeli čaj… Svi oni putuju svijetom za naš užitak. Naravno, glavni svjetski proizvođač čaja je Kina, nakon čega slijede Indija, Kenija i Šri Lanka. Iako ove zemlje izvoze veliki dio svoje proizvodnje – u nekim slučajevima svu – Turska popije gotovo sav čaj koji proizvede. Tko može zamisliti posjet Istanbulu bez uživanja u čaju od metvice posipanom s  pinjolima?
Iako se čaj uvozi u gotovo sve zemlje svijeta, Europa (posebice UK), Rusija i SAD svake godine uvoze posebno velike količine. Svaka osoba u UK-u, Turskoj i Iranu u prosjeku godišnje popije nekoliko kilograma čaja. Diljem svijeta godišnje se potroši otprilike četiri milijuna tona čaja! Neovisno o tome pije li se s mlijekom, limunom, uz kekse ili samo za dobar početak dana, čaj se prilagođava svima, neovisno o ukusima, navikama i  karakteru!
Postoji i posebna umjetnost kuhanja čaja, recepti kao što su kolač od malina i matche (koji se radi s japanskim čajem) te piletina s cimetom i zelenim čajem.